18 desember 2009
Atompolitikk
Men det jeg syntes er interessant i dette er ikke uttalelsene som egentlig er greie uttalelser - men det at IAEA og verdenssamfunnet ikke er særlig med på at Iran skal ha/bruke/benytte atomer sånn generellt sett. Tross alt er det en underkategori av ikke-spredningsavtaler som sier at land som ikke er godkjente for atomvåpen (lang bloggpost jeg ikke føler for å ta ettersom jeg ikke er noen racer på atompolitikk, tross alt) skal ha mulighet for å ha kjernekraftverk.
Det er da "Non-Proliferation Treaty" jeg refererer til og den skal etter det jeg vet fortsatt være gyldig og akseptert av Iran så sent tilbake som 1970.
For å oppsummere kort er NPT en avtale mellom de 5 eldste anerkjente atomstater (dvs stater med kjernefysiske stridshoder) som sier at de ikke skal gi kunnskap eller utstyr for å lage atombomber til stater som ikke har det, men at stater uten atomvåpen ikke kan nektes å bedrive forskning eller fredelig utnyttelse av kjernefysiske prosesser. However - vaktbikkja IAEA skal kunne komme og sjekke utstyret for å se at ingen sniker seg til atomvåpen (Lookin @ you, India, Pakistan, Israel, North-Korea).
Det ironiske er at Israel, et såkaldt vennlig land, nekter IAEA å komme innom. De nekter enhver befatning med slikt. Israel har knapt et atom på deling på hele seg... sånn sort of. Etterhvert kom det jo frem at Israel har både dette og hint, men ikke faen i helvete om IAEA får lov til å stikke innom, nei. Furgetaboutit.
Hvorfor friker man da mer over Iran, som godtar kontroller fra IAEA og som hittill ikke har gjort noen beviselige sprell (selv om indisiene sier at disse har lyst på noen kinaputter med skikkelig smell), men lukker øynene for Israels atomvåpenutvikling?
Israel har forsåvidt ikke signert NPT...så de har kanskje sitt på det tørre?
13 september 2009
Chernobyl shelter
Kiev, Itartass: "Vi skal snart begynne å sette opp det nye skuret over Chernobyl. Snart. "
Chernobyl shelter
Enda en utsettelse. Forrige gang de skulle starte å bygge var i april i år.
04 september 2009
Kitty Kuri
31 august 2009
krønsje tall og presentere dem
+ jeg vil ha en beskrivelse av hver site. Den interessange kjerneprøven er tatt fra et område som i google earth ser ut som et jorde. Jah - et jorde! Hovedveileder trodde heller det dreide seg om ei myr. Det tror ikke jeg - er jo ikke myr-jord, jo! Uansett - jeg trenger en reell beskrivelse av områdene!
Dagens frustrasjon: prøver som ikke oppfører seg
Ok. Greit. Prøven ble splittet og talt. Hvor ble det av aktiviteten? 2 Bq her og 3 Bq der... Her mangler det lissom et par titalls Bq!!
Ok. Greit. Samler prøven. Setter det på en mer nukleidesensitiv teller. 2 Bq cesium. Men en hel shitload av krypton-89. Hele 96 Bq! Hvor i helvete kommer den fra?? Og aktiviteten kommer fra masse kortlivete nukleider.
Ok. Greit. Hvordan forklare dette da? De kortlivete nukleidene kan være at det er signaler som ikke nødvendigvis kommer fra kortlivete specier, men at det faktisk kommer fra den vanlige trioen - bare på en meget merkelig måte.
Men da er jeg tilbake til det første spørsmålet: - åffer er det aktivt akkurat der??
26 august 2009
Dagens frustrasjon: dårlig datagrunnlag
Med stor iver startet jeg med å plotte inn verdiene for residue for forrige serie for å summere opp. Hvor jævli dårlig har ekstraksjonen vært?
På en skala fra 1-5 der 5 er total fuckup vil jeg si at dette er en 3,5. Men det var egentlig forventet. Sånn hovedsaklig er problemet at jeg har mistet mye aktivitet. Når jeg summerer alt, stemmer det ikke opp mot den initielle tellingen på gammadetektoren. Avviker med opp til 80% tap. Noen var ikke så ille, men... 80% tap??? Jeez!! Uten at jeg har tatt no' avansert matematisk analyse på det så er det et rimelig stort negativt avvik i hele serien. Oh well - jeg bestemte meg for å ta den serien om da jeg var midtveis pga alle fuckups og avvik fra prosedyre. Men likevel, 80% tap??? WTF?? Er det kanskje masse partikler i prøven og tilfeldighetene gjorde det så det var lite/minimalt over i den utvalgte prøven til ekstraksjonen? Hm. Når jeg tenker meg om kan det være en mulighet.
Uansett - serie 2 har jo gått veldig greit. Satte meg ned og plottet inn count for å beregne usikkerhet rett i dataarket. Synes det var lav count og høy bekkerell. Da så jeg at den bare hadde talt i 5 minutter, halvparten av det jeg normalt sett har den på. Er som nevnt kurs på labben så det programmet har sikkert blitt brukt, men fordi det er til fremvisning og ikke til reell datainnsamling antar jeg at de har stoppet etter 5 min. Så irriterende! Jeg burde ha sjekket tidsintervallet da jeg så gjennom programmet før jeg startet det. Var for opptatt om at det var korrekte standarder. Neste gang sjekker jeg tiden også!
Resultatet er at det er høy usikkerhet på tallene jeg har. - Må kjøre dem gjennom gammadetektoren en gang til! Se om jeg kan snike meg til gammatid på mandag
Heldigvis hadde jeg nærvær nok til å sette dem pent og pyntelig på rad i serie. Slipper å lete.
Men jeg tror jeg fikk vridd ut litt aktivitet i prøvene - selv med høy usikkerhet er det noen som er antageligvis aktive. Men bortsett fra jævli sur syre så satt det rimelig godt fast. Høyeste aktivitet tilsvarte 90 Bekkerell pr kilo jord og det bør være greit nok for jord. Ikke hyggelige isotoper, riktignok. Gleder meg til jeg begynner å jobbe med dem med skikkelig aktivitet.
25 august 2009
Labbing
Var masse studenter på labben i dag - måtte regelrett brøyte meg frem. Ble litt skremt av egen territorialitet - ble litt smågrinete når noen okkuperte 30 cm av arbeidsbenken "min" som jeg strengt tatt ikke brukte selv. Innså selv hvor teit det var å bli grinete så jeg konsentrerte meg om mine egne oppgaver. Bør lixm se hva man gjør når man driver med 7M HNO3... driten har jo negativ pH.
Og deretter forstynte de seg av ett av mine skitne begerglass for å lagre avfall i. Oh well. Jeg hadde vasket dem godt, men... går jo an å bruke søppelbøtter til å "lagre" brukte pipetter og sånnt i.
Kunstig åndedrett
...pust og puls registrert....
...intern identitetskrise definert...
It's alive! Men hva skal jeg med denne? Vi får se.
15 februar 2009
Gjenstartet reaktor produserer medisinske radionukleider
Siden mandag har alle europeiske reaktorer som produserer medisinske radionukleider vært stengt for vedlikehold.
Etter det jeg har lest fra nett og andre kilder, har det blitt stadig mindre produksjon av slike nukleider, til det punktet hvor behandling eller undersøkelser har blitt utsatt.
12 februar 2009
2008: økning i småuhell ved franske kjernekraftverk
Frankrike baserer en stor del av sin energiproduksjon på kjernekraftverk, så at antallet fuck-ups er høyt kan jo egentlig forventes... men likevel. Fuck-up og kjernekraft er to ord jeg helst ikke ser i samme setning.
11 februar 2009
Når ingenører lager kaker
Chocolate Chip Cookies:
Ingredients:
1. 532.35 cm3 gluten
2. 4.9 cm3 NaHCO3
3. 4.9 cm3 refined halite
4. 236.6 cm3 partially hydrogenated tallow triglyceride
5. 177.45 cm3 crystalline C12H22O11
6. 177.45 cm3 unrefined C12H22O11
7. 4.9 cm3 methyl ether of protocatechuic aldehyde
8. Two calcium carbonate-encapsulated avian albumen-coated protein
9. 473.2 cm3 theobroma cacao
10. 236.6 cm3 de-encapsulated legume meats (sieve size #10)
To a 2-L jacketed round reactor vessel (reactor #1) with an overall heat transfer coefficient of about 100 Btu/F-ft2-hr, add ingredients one, two and three with constant agitation. In a second 2-L reactor vessel with a radial flow impeller operating at 100 rpm, add ingredients four, five, six, and seven until the mixture is homogenous. To reactor #2, add ingredient eight, followed by three equal volumes of the homogenous mixture in reactor #1. Additionally, add ingredient nine and ten slowly, with constant agitation. Care must be taken at this point in the reaction to control any temperature rise that may be the result of an exothermic reaction.
Using a screw extrude attached to a #4 nodulizer, place the mixture piece-meal on a 316SS sheet (300 x 600 mm). Heat in a 460K oven for a period of time that is in agreement with Frank & Johnston’s first order rate expression (see JACOS, 21, 55), or until golden brown. Once the reaction is complete, place the sheet on a 25C heat-transfer table, allowing the product to come to equilibrium.
Sparer denne her til en kollokvie... Ingen som leser her uansett så da kan jeg jo bruke et par kb som rent arkiv og en hyggelig overraskelse til meg selv ved en senere anledning
08 februar 2009
Historiske landemerker
Yippie-kay-yeay.
Ville vært interessant å vite hvilken vinkling det hele hadde.
07 februar 2009
Sverige rir atombølgen + journalistikk-kritikk
I seg selv er det ikke overraskende at Sverige også ønsker å fortsette driften av kjernekraftverk. Denne trenden sees jo over hele verden.
En ting som ikke stopper å forundre meg, er den utstrakte bruken av Bellona som "fagkilde" når det gjelder slike ting. Ja, det er greit å få frem flere sider av saken, men denne overbruken av Bellona og ikke minst Nils Bøhmer er ikke det som trengs for å få en flersidig artikkel! Bellona har tatt sitt standpunkt (mot kjernekraft og atomer og sånn) og de er veldig klare på akkurat det. Nyanser? Finnes ikke. Bøhmer er atomfysiker og vet alt om slikt. Ergo vet Bellona alt om slikt. Og Bellona/Bøhmer vet at atomer og sånnt er bare bæsj.
Det er ikke et godt utgangspunkt for en fagkilde. Hadde det i det minste vært noen andre som også kunne kommentert, hadde Bellona sikkert vært en veldig fin del av en artikkel. Selv om jeg by and large sikkert fremstår som Bellona-fientlig er jeg ikke det... Jeg er derimot veldig skeptisk til denne ensidigheten. Det finnes folk her til lands - andre enn Bøhmer - som vet en ting eller to om temaet. Og ikke alle er like negative til atomer og sånn.
Men det vil man kanskje ikke høre noe om?
Nyanser og debatt er visst for pyser. Eller kanskje det ikke selger aviser?
06 februar 2009
Overvåkning radioaktivitet i Norge
02 februar 2009
Håp om en verden uten kjernefysiske våpen
31 januar 2009
Utslipp fra THORP
Det jeg synes er mest betenkelig er denne nonchalansen fra de "ansvarlige" (hvem de nå enn er). Før var visst det gjeldende generelle rådet for forurensinger fortynn og spre. Når det gjelder radioaktive elementer har det etterhvert blitt en tommelfingerregel som sier behold og lagre.
Slike "småuhell" skal ikke skje. Hadde vært noe annet om det hadde vært første gang, men det har vært en rekke "småuhell" og enkelte digre.
Mediadekningen her på berget har vært, for å si delt mildt, ensidig, men den ene siden gir kraftige hint om at uhell - dvs utslipp - ikke blir tatt alvorlig av engelske myndigheter og/eller ansvarlige ved THORP.
27 januar 2009
Åpner for nytt atomkraftverk i Sellafield
THORP er da anlegget som ved et uhell slapp ut store mengder høyaktivt materiale i 2005. Det har vært flere mishaps og lekkasjer. Det som er kjipt her på bjerget er at havstrømmene fører avfallet opp langs norskekysten. Så selv om det er et helt annet land, og relativt langt vekke - er dette et problem som kan berøre oss direkte. Når det gjelder menneskeskapt forurensning av radioaktive elementer er det dessverre slik at det skjeldent "bare" er et lokalt problem. En fuckup langt unna kan gi konsekvenser for veldig mange mennesker og andre livsformer.
Å få spader fordi et nytt kjernekraftverk legges ved Sellafield vs andre plasser langs Storbritannias kyst er likevel irrelevant. Kommer det avfall ut i vannet, er det stor sannsynlighet at det kommer hit - selv om det skulle komme fra en helt annen lokalitet på kysten. Vi vet jo at det kommer en del dritt fra Dounreay, lokalisert i nordenden av Skottland og vi får også en del dritt fra La Hague, Frankrike. Pga havstrømmene så vil ett hvert utslipp i nordre deler av Europa sive forbi oss. Om det kommer fra vestkysten av England, nordenden av Skottland, Tyskland eller where not - uansett vil det til sist komme forbi oss.
26 januar 2009
Bestialitetens historie, nr 1: LRA
537 døde, 408 kidnappet september 2008 - midten av januar i år. Rebels Killed over 500 in Eastern DR Congo, Reports UN Agency
And so on and so forth.
Disse ikke helt glade kristne synes det er en allright hobby å hakke ihjæl folk fordi de kan, bruke barn som soldater og sexslaver og ellers den gode gamle smørja med drap, voldtekt og amputering på voksne. Ok - kanskje mennene kan være trygge for voldtekter - for homofil praksis er ikke en god kristen aktivitet. Sier noen iallefall.
Wikipeidia - the Lords Resistance Army
Grunnen til at jeg tar dette opp er at tanken som slår meg etter å ha lest om "den belgiske knivdesperadoens" utfall er at selv om det er utrolig tragisk at små barn blir skadet og stukket i hjel, er det også påfallende at man skriker opp over drap på kaukasiske småbarn, mens bestialitet mot afrikanske småbarn blir forbigått i stillhet.
Europa er i sjokk på grunn av ett forstyrret individs forstyrrete aksjoner.
Bestialitet derimot - det snakker vi ikke så høyt om.
LRA er omtalt i VG hele tre (3) ganger på ni (9) år.
Dagbladet omtaler dem litt oftere - hele 56 ganger siden 1996.
Aftenposten er overarbeidet og pr nå lar meg ikke søke. Kommer tilbake til den.
Om materie og energi - Hicks, Higgs og LHC
Bill Hicks
Hicks, eller "den unge mannen på syre" har noe for seg.
Det er iallefall rimelig greit å "se" at materie kan overføres til energi. I praksis er det dette som er radioaktiv stråling. Om vi veier en klump med aktivt materiale over en viss tid vil vi se at det er langt mindre masse igjen. Kjent de siste 120 årene.
Men hva med det motsatte - hvordan kan energi kondenseres til materie? Se det er en litt annen sak som det er del tanker og teorier rundt. Blant annet har man børstet støv av noen gamle hypoteser og satt nye navn på dem - slik som Higgs-partikler, mer korrekt kjent som Higgs-bosoner. For den som ikke orker å lese artikkelen kan det kort oppsummeres med at Higgs-bosoner er tenkt å være en partikkel som gir masse til energi.
Slike Higgs-bosoner er ikke så lette å få øye på. Den passer fint inn i mange høytflyvende teorier, men om man bare skulle basert seg på hva man tror og ikke hva man vet er det jo religion og ikke vitenskap. Så de er ute etter å finne slike Higgs-bosoner. Det er det de bygget LHC til å gjøre.
Dommedag ble bedømt til å være nær og jorden skulle falle ned i et sort hull... alas no - et lite hull (ikke sort) hevet temperaturen slik at utstyret ikke fungerte. Nå satser de på å være online igjen "en gang til våren 2009". På en LHC-blogg står det oppført 1. mai som det tidligste målet for å få tingene på rett kjøl, men den oppdateringen var 1. oktober. Nyeste oppdateringene som er tilgjengelig for publikum viser at sektor 34, som ble ødelagt, er nede i samme temp som omliggende sektorer. En annen sektor, nr 56, er i romtemperatur. Det kan jo tolkes som om 34 er reparert.
Offisiell startside for LHC
25 januar 2009
Noen snippets - diverse nyheter
VG rapporterer at Israel innrømmer bruk av hvitt fosfor i Gaza-krigen. Israel skjønner ikke hvorfor det skal være så ille å bruke hvitt fosfor når det er risiko for å treffe sivilie (dvs ulovlig bruk) - alle andre gjør det jo! Akkurat dette argumentet vokser de fleste fra når man slutter i barnehagen.
Iran:
UPI rapporterer at Iran skal etter sigende begynne å gå tom for uranoksid. Landet har ikke gode nok uranminer til å være selvforsynte og uranoksid kjøpt fra Sør-Afrika på 70-tallet begynner å ta slutt. Hva uranet har blitt brukt til og skal brukes til er uvisst.
India:
PTI rapporterer at India har signert kontrakt med Kazakhstan for å få mer brennstoff til kraftverkene sine. I bytte skal India muligens bygge kraftverk i Kazakhstan. Muligens.
Nigeria:
allAfrica rapporterer at Nigeria vurderer muligheten for kjernekraft. Kjernekraft er etter det jeg husker lite benyttet på det afrikanske kontinent. De vurderer også vann- og solcellekraft. De ønsker å drive sin utvikling basert på forskning og teknologi. Dette i kombinasjon med landets naturrikdom kan være med på å sørge for å styrke økonomien via eksport. Her har Norge kanskje noe å lære.
24 januar 2009
Hviterussland får første kjernekraftverk
På tross av dårlig erfaring med kjernekraftverk, vil nå Hviterussland få sitt første kraftverk. Dette skal legges i vest, ved grensen til Litauen. Forberedelsene starter i første kvartal av 2009 og etter planen skal det første kraftverket stå ferdig i 2016 og de håper på at nummer to er ferdig året etter.
Også her har Hviterusserne kranglet med Russland om priser på energikilder og jeg antar de er lei av sin bråkete stemor og vil være mer selvforsynt med energi.
Hviterussland var det landet som ble hardest rammet etter Tsjernobyl-ulykken, der 1/3 av landets areal ble forurenset av nedfall. Likevel er det liten motstand mot kjernekraft blant landets 10 millioner innbyggere. Om alternativet er å fryse i hjel om det kommer en litt stygg vinter, kan jeg forsåvidt skjønne at kjernekraft virker som et greit alternativ.
Atomdrevet russisk satelitt går i oppløsning
Radioaktive stoffer som plutonium (uten at jeg vet at det er dette grunnstoffet som er i denne satelitten) er brukt som varme- og energikilde for apperatur som har lang fartstid som nettopp satelitter. Voyager, Cassini og New Horizons har alle plutonium som en viktig komponent. Med tanke på at disse probene ikke skal tilbake til jorden er det heller ingen risiko forbundet med disse. Da er satelitter rundt jorden et potensielt sett større problem.
Satelitter på vidvanke er en av kildene for spredning av radioaktivt materiale. I 1964 falt det ned en satelitt som hadde ca 600 TBq plutonium-238 i reaktoren. I 1978 falt den russiske satelitten Cosmos 954 ned og denne hadde en aktiv fisjonsreaktor. Nedfallet påvirket store områder i Canada.
Mer om Cosmos 954
21.04.1964
Oppdatering: Reuters gir litt flere detaljer. Blant annet at dette insidentet skjedde 4 juli og er strengt tatt ikke nyheter lengre. Russiske myndigheter er (som vanlig?) forsiktige med å gi ut informasjon før de har tenkt lenge og vel på det hele. Det opplyses også at de løse delene heller ikke utgjør noen trussel for ISS... yeay...
23 januar 2009
-Bygg radonsikre hus
Generellt sett er ikke radon et stort problem i Arendal, men enkelte steder er det målt forhøyete verdier.
Jeg er overrasket over radon's lave nyhetsverdi. Estimert tar gassen livet av 100-600 personer her til lands pr år - alt ettersom hvilke kilder man benytter. En ting som er sikkert er at radon er den nest største årsak til lungekreft og eksponering mot radon utgjør ca 55% av bakgrunnsstrålingen her til lands.
Selv om radon finnes i alle land, er det enkelte forhold her til lands som øker den gjennomsnittlige eksponeringen.
For det første har vi ganske mye uran- og thoriumholdige bergarter der alunskiferen i Oslo-området er en desidert versting. At dette området også er det tettest befolkete gir en høyere populasjonseksponering enn om feltet hadde vært i et mindre tett befolket område som Nordland. I tillegg har vi mye løsmasser som morene og sand- dette gjør at gassen kan forflytte seg. Disse løsmasseområdene er også ettertraktete til å sette opp boliger på.
Om ikke dette var nok, påvirker også klimaet eksponeringsgraden. På grunn av relativt kalde vintre er husene godt isolerte og om vinteren varmes de opp - noe som danner en skorsteinseffekt der det skapes et undertrykk under husene som suger til seg gasser, inklusive radon, fra massen under og rundt grunnmuren. Gassene suges inn i huset og vi blir eksponert for radon. Innredning og bruk av kjelleretasjer er enda en faktor som øker eksponeringen. Radon er en tung gass med molvekt på ca 222 gram og den vil legge seg lavt i huset om den kan.
Likevel er det lite fokus på radon. Er den for hverdagslig?
Sensommeren 2008 ble det et ramaskrik da det ble oppdaget en mindre alfakilde fra ombord den senktete krysseren "Murmansk". Skrekk og gru.
Alfakilder er rimelig enkle å beskytte seg mot - hold dem på utsiden av kroppen og du er så godt som trygg. At det er en kilde i en båt veldig mange meter fra nærmeste bolig vil ikke kunne skade deg. Derimot vil en alfakilde som kommer inn i kroppen, som radon og særskilt dens datterprodukter, være svært skadelig.
Link til nyhet - Bygg radonsikre hus
22 januar 2009
Utvalg skal utrede sikker lagring av radioaktivt avfall
Det er to forskningsreaktorer her til lands - en på Kjeller og en i Halden. I tillegg er det mest sannsynligvis en del avfall fra helsesektoren og en del fra universiteter og lignende utdanningsinstutisjoner.
Fra reaktorene er det produsert en del ustabilt avfall som må stabiliseres før det er klart for mellomlagring. Hittill har avfallet blitt lagret ved reaktorene, men om konsesjonen utvides, trengs det ny lagringsplass.
Arbeidet ble startet med et utvalg (Berganutvalget), som la frem sin rapport i 2001. De anbefalte et nytt og sentralt mellomlagringsplass. Deretter kom Fase1-utvalget, som vurderte forskjellige løsninger.
Nå er det kommet to nye utvalg - Teknisk utvalg som skal vurdere metoder og behandling, og Fase2-utvalget som skal utrede tekniske løsninger og lokalitet av et slikt lager. Det tekniske utvalget skal komme med sin rapport innen ett års tid, mens Fase2-utvalget skal ha ferdigstilt sin rapport innen utgangen av 2010
http://www.regjeringen.no/nb/dep/nhd/Pressesenter/pressemeldinger/2008/utvalg-skal-utrede-sikker-lagring-av-rad.html?id=542788