15 februar 2009

Gjenstartet reaktor produserer medisinske radionukleider

Google News (!!) rapporterer at Holland har gjenstartet en av sine reaktorer (Petten) med henblikk på å produsere medisinske radionukleider. Denne reaktoren produserer 1/3 av verdens medisinske radionukleider. Disse nukleidene brukes til behandling av kreft og andre sykdommer, pluss spesifikke undersøkelser.

Siden mandag har alle europeiske reaktorer som produserer medisinske radionukleider vært stengt for vedlikehold.

Etter det jeg har lest fra nett og andre kilder, har det blitt stadig mindre produksjon av slike nukleider, til det punktet hvor behandling eller undersøkelser har blitt utsatt.

12 februar 2009

2008: økning i småuhell ved franske kjernekraftverk

Reuters melder at det i løpet av 2008 var en økning på 28% i småuhell ved franske kjernekraftverk, men at antallet uhell har gått ned. I 2007 var det 764 uhell. 2008 kom "bare" til 737. 78 av 737 var altså av mindre karakter... eller for å se på det på en annen måte: ca 650 større uhell skjedde...

Frankrike baserer en stor del av sin energiproduksjon på kjernekraftverk, så at antallet fuck-ups er høyt kan jo egentlig forventes... men likevel. Fuck-up og kjernekraft er to ord jeg helst ikke ser i samme setning.

11 februar 2009

Når ingenører lager kaker

Chocolate Chip Cookies:
Ingredients:
1. 532.35 cm3 gluten
2. 4.9 cm3 NaHCO3
3. 4.9 cm3 refined halite
4. 236.6 cm3 partially hydrogenated tallow triglyceride
5. 177.45 cm3 crystalline C12H22O11
6. 177.45 cm3 unrefined C12H22O11
7. 4.9 cm3 methyl ether of protocatechuic aldehyde
8. Two calcium carbonate-encapsulated avian albumen-coated protein
9. 473.2 cm3 theobroma cacao
10. 236.6 cm3 de-encapsulated legume meats (sieve size #10)

To a 2-L jacketed round reactor vessel (reactor #1) with an overall heat transfer coefficient of about 100 Btu/F-ft2-hr, add ingredients one, two and three with constant agitation. In a second 2-L reactor vessel with a radial flow impeller operating at 100 rpm, add ingredients four, five, six, and seven until the mixture is homogenous. To reactor #2, add ingredient eight, followed by three equal volumes of the homogenous mixture in reactor #1. Additionally, add ingredient nine and ten slowly, with constant agitation. Care must be taken at this point in the reaction to control any temperature rise that may be the result of an exothermic reaction.

Using a screw extrude attached to a #4 nodulizer, place the mixture piece-meal on a 316SS sheet (300 x 600 mm). Heat in a 460K oven for a period of time that is in agreement with Frank & Johnston’s first order rate expression (see JACOS, 21, 55), or until golden brown. Once the reaction is complete, place the sheet on a 25C heat-transfer table, allowing the product to come to equilibrium.

Sparer denne her til en kollokvie... Ingen som leser her uansett så da kan jeg jo bruke et par kb som rent arkiv og en hyggelig overraskelse til meg selv ved en senere anledning

08 februar 2009

Historiske landemerker

The Olympian rapporterer at B reaktoren ved Hanford skal åpnes til publiken. Plassen ble brukt til å lage plutoniumet som var i den første kjernefysiske spregningen i New Mexico og den som ble sluppet over Nagasaki.

Yippie-kay-yeay.

Ville vært interessant å vite hvilken vinkling det hele hadde.

07 februar 2009

Sverige rir atombølgen + journalistikk-kritikk

Nettavisen rapporterer at svenskene også ønsker å bygge nye kjernekraftverk i stedet for å fase ut kraftverkene. Bellona - hvem ellers? - er svært, svært skuffet.

I seg selv er det ikke overraskende at Sverige også ønsker å fortsette driften av kjernekraftverk. Denne trenden sees jo over hele verden.

En ting som ikke stopper å forundre meg, er den utstrakte bruken av Bellona som "fagkilde" når det gjelder slike ting. Ja, det er greit å få frem flere sider av saken, men denne overbruken av Bellona og ikke minst Nils Bøhmer er ikke det som trengs for å få en flersidig artikkel! Bellona har tatt sitt standpunkt (mot kjernekraft og atomer og sånn) og de er veldig klare på akkurat det. Nyanser? Finnes ikke. Bøhmer er atomfysiker og vet alt om slikt. Ergo vet Bellona alt om slikt. Og Bellona/Bøhmer vet at atomer og sånnt er bare bæsj.

Det er ikke et godt utgangspunkt for en fagkilde. Hadde det i det minste vært noen andre som også kunne kommentert, hadde Bellona sikkert vært en veldig fin del av en artikkel. Selv om jeg by and large sikkert fremstår som Bellona-fientlig er jeg ikke det... Jeg er derimot veldig skeptisk til denne ensidigheten. Det finnes folk her til lands - andre enn Bøhmer - som vet en ting eller to om temaet. Og ikke alle er like negative til atomer og sånn.

Men det vil man kanskje ikke høre noe om?

Nyanser og debatt er visst for pyser. Eller kanskje det ikke selger aviser?

06 februar 2009

Overvåkning radioaktivitet i Norge

Statens Strålevern har lansert en ny tjeneste - Radnett - der kan hvemsomhelsten se resultatene fra de 26 målestasjonene som er plassert rundt i landet. Mest funky har det vært i Bergen den 4. februar da det var noe industrielle greier som kjørte på. Jeg er ikke helt sikker på hva - for lat til å sjekke det opp. Uansett. I give you Radnett.

02 februar 2009

Håp om en verden uten kjernefysiske våpen

Itar-tass melder at organisasjonen Global Zero, frontet av dronning Noor av Jordan, sier de har håp for en verden uten kjernefysiske våpen. Første steg er å reduse USA og Russlands våpenbeholdning fra 26000 til 1000 og deretter få de andre landene som har kjernefysiske våpen om å bli med på nedrustningen.